ROK SZKOLNY 2019 / 2020

W I okresie roku szkolnego 2019/2020 realizowaliśmy Program edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia” opracowany przez Jadwigę Hamułkę i Monikę Hoffmann z Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Celem tego programu było podniesienie świadomości żywieniowej wśród dzieci i młodzieży oraz ich rodzin, a przede wszystkim kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i wyborów żywnościowych. Korzystaliśmy z propozycji zajęć edukacyjnych umieszczonych w podręczniku, w którym w przystępny sposób przekazaliśmy dzieciom informacje na temat zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów spożywczych oraz ich znaczenia dla zdrowia, prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podkreślaliśmy również zasady higieny oraz higienicznych warunków przygotowania i spożywania codziennych posiłków.

Dzięki „Programowi dla szkół” uczniowie mają dostęp do warzyw i owoców. Otrzymują również różne produkty mleczne, w małych opakowaniach idealnych na przekąskę pomiędzy lekcjami. W ramach programu odbyły się warsztaty kulinarne, które zachęcały dzieci do wspólnego przygotowywania posiłków. Zorganizowaliśmy akcję "Zdrowe Śniadanie". Jedzenie przy jednym stole może być prawdziwą przyjemnością, która zwykły posiłek potrafi zamienić w kulinarną ucztę.




















Do góry